Thursday, November 5, 2009

Lingonberry lucuma brownies

A friend of mine came for a visit today. She has quite a few allergies, so I couldn't use any nuts. I thought of making chocolate brownies without nuts. As if that wasn't a challenge already, right when I was about to add the raw cacao powder into the food processor I realized she is allergic to chocolate. I asked her, if she knew whether she is allergic to pure raw cacao or just the industrial, processed chocolate. She doesn't know, and since I didn't want to risk poisoning her, I opted for carob. Raw cacao, although (falsely) touted a superfood, should always be consumed in moderation due to high caffeine content and other health risks.

Brownies:
1 C pumpkin seeds
1 C raisins
12 dates
1/2C carob or raw cacao powder
5-6 tbsp coconut oil
0,5-1,5tsp cinnamon, 2 tsp lucuma
dash Himalayan salt
1/3 C lingonberries

Process seeds, fruit, carob and spices into a firm ball. Fold in whole lingonberries by hand.
Shape into a square and allow to firm up further in the fridge.

Frosting
Carob (or cacao) powder, coconut oil, vanilla or hazelnut agave

Stir with a spoon to combine. Coat the brownie squares with the forsting and serve.

These were a huge hit. The tartness of the lingonberries really works great with the richness of the brownies. The pumpkin seeds actually worked great, none of us missed the traditional walnuts. If you have a cup of them on hand though, feel free to substitute the walnuts for the seeds. If you want, you could also substitute part of the carob for cacao.

Isn't that red rose beautiful? I was so happy to come home from university today, my husband and daughter had had the best time together, the house was clean spot-free and there was a huge bouquet of red roses on the table. It's fathers' day this Sunday, I better make sure I show him just how lucky I am to have him as my husband and as a father to our daughter.

11 comments:

Jael said...

Oh yes, that rose is indeed beautiful!
Interesting brownie recipe, and it looks good as well.I use carob, and often mix it with cacao,because carob alone has such a strong taste. When I lived in northern Israel a year ago, I often visited a vegetarian village there.My friends have a restaurant there, and one of their workers, a druze woman, made her own carob syrup. Well, I can't make that (tried and it was a disaster) but it is quite good in many things.Can you get carob syrup in Finland? Have a wonderful Father's Day with your family...

Pääsky said...

Olen aikeissa tehdä tätä huomenna isänpäiväksi, mutta menin sekaisin taateleiden määrässä ja ostin vain kahdeksan, rusinat unohdin ostaa kokonaan :D Jotta reseptiä ei tarvitsisi lähteä pienentämään niin millähän niitä kannattaisi lähteä korvaamaan?

Aletheia said...

Johanna, onko sulla muita kuivahedelmiä/marjoja? Gojeja, karpaloita, luumuja, viikunoita? Rusinoiden ja taateleiden virkahan on makeuttaa ja sitoa massa. Mielestäni ehkä herkullisinta olisi kombinaatio taateleista ja viikunoista. Luumutkin varmasti toimisivat, ja gojitkin isukin makumieltymysten mukaan (lisäisin tuolloin hunajaa/agavea). Osan kuivahedelmistä voisi korvata myös esimerkiksi almond/cashew butterilla. Jos mitään edellämainituista ei ole, voisi ehkä kokeilla banaaniakin. Sitä tosin en laittaisi paljoa, ettei banaanin maku hallitsisi liikaa. Kerro ihmeessä mihin päädyit :)

Thanks, Yaelian! Carob is a bit stronger in flavor, yes. I think the tartness of the lingonberries somehow contrasts it really well, but of course one could use cacao as well. I've never heard of carob syrup, but well done I can imagine that would be delicious! (already imagining it on raw pancakes/sundaes/banana split)..How did you try to make it? Let me know if you can get the recipe or figure out a way of making it yourself.

Pääsky said...

Nyt löytyy blogistani selvitys lopputuloksesta, päädyin siis jollain mielleyhtymällä kookosjauhoihin! :) Sanoisin, että ennen niiden lisäämistä taikina oli aivan jumalaista, sen jälkeen vähän kuivempaa.. Teen tätä vielä uudestaan ja seuraavalla kerralla muistan ostaa myös rusinat!

Aletheia said...

Johanna, ihana kuulla että maistui! Puolukat kyllä tuovat tosi ihanan säväyksen muuten erittäin täyteläiseen suklaaherkkuun.

Meri, Helsinki said...

KIITOS kiitos KIITOS! Päätin kääntää tuoreen lehden elävän ravinnon herkuissa pitkästä aikaa kun olen luvannut elävän joulun lauantaina ystäville ja näistähän tuli ihania! Päättelin, että säilyvät tästä ylihuomiseen jääkaapissa hyvin sisältönsä perusteella. Tein puolikkaan annoksen ja käytin puolet kurpitsansiemeniä, puolet saksanpähkinää. Carobin sijaan raakakaakaota myös, ja kuorrutteeseen vähän vaniljasteviaa. JEE!

Avopuolisolleni Lihansyöjälle kelpasi myös aivan kympillä :-D

Tämä siis jälkkäriks, pääruoaks raakaspagettia/pastaa ja kastiketta (varmaan kurpitsaa), alkuruoka on vielä auki. Jokin kevyehkö kun jälkkäri on niin tuhtin sokerinen, onko ideaa?

Aletheia said...

Voi ole hyvä vain ylimuuli! Ihanaa että maistui =) Nämä eivät ainoastaan säily pari päivää hyvin jääkaapissa, vaan melkeinpä paranevat. Itsekin olen laittanut välillä pähkinöitä kun olen halunnut juhlavamman version, arkiherkuksi kelpaa halvempikin siemenherkku.

Hmm, olisikohan raaka gazpacho hyvä idea? Tai muu pieni kylmä avocadoinen keitto? Itse ainakin diggaan ihan kympillä niinkin simppeliä soppaa kun 1 avokado + 1 porkkana + tammenlehtisalaatti + tuorepuristettua sitruunamehua + laatusuolaa ja -pippuria. Ituja/Siemeniä päälle koristeeksi. Mun mies on kyllä ihan tyytyväinen raakaruokailijakin, mutta oli aika epäileväinen kun ehdotin ekan kerran tätä keittoa. Maistoi ja kehui ihan ääneen, kun oli kuulemma tosi herkkua vaikkei olisi uskonut. Voithan toki sen sijaan tai lisäksi tehdä erilaisia raakadippejä, kuten perus guacamole ja vaikka mun raaka-oliivitapenade erilaisten kasvisten kera. Tai vaikka jotain salaattiwrappeja (niihinkin mulla on ohjeita aikasemmissa postauksissa)?

Hienoa että tarjoat elävän ravinnon tarjoilut ja tutustutat ystäviäsi näihin terveellisiin herkkuihin =)

Kaisu said...

Hei!

Sattui sellainen juttu, että eilen tein tällä ohjeella taas kakkua, jota tarjosin paikallisen lehden toimittajille. He ihastuivat siihen ja halusivat julkaista ohjeen lehdessä. Luulen, että on sinullekin ok, että annan ohjeen heille ja laitan lähteeksi sinun blogisi:)Kiitos vielä ihastuttavasta ohjeesta, jota jo harkitsen tekeväni ristiäisissä:)

sarah said...

today I bought a jar of carob syrup, have you ever used it? pretty picture and perfect rose.

Heidi said...

Täytyypä minunkin tulla kehumaan, kun tuli tätä reseptiä vihdoin kokeiltua :) Täydellisen ihanaa! Postailen meidän kokeilusta myöhemmin. Kiitos ohjeesta!

Aletheia said...

Kaisu, olen ihan kokonaan ohittanut kommenttisi. Toki on ok, mistä lehdestä on kysymys? Kiitos kehuista!

Sarah, never heard. Was it any good? Thanks for the comment.

HW, kiitos paljon :) Tuo kirpeän puolukan ja tumman suklaan kontrasti on kyllä loistava.