I've always loved sushi, but due to my gluten intolerance I can't have soy sauce (even all nama shoyu I've seen has wheat) or wasabi, and since I make a point to avoid soy also miso paste is out. We all know sushi rice is not too healthy and isn't exactly a living food. But how can I replace it, especially without gluten? I've seen people use kamut sprouts, but that again has gluten.. quinoa sprouts alone have a flavor (and texture) not really suitable for sushi. Then one day, when I was making a cauliflower thai spicy "rice" to accompany some chicken breasts (recipe coming), I got the idea of flavoring it like sushi rice and seeing if it would work in sushi rolls. And it did! Ok, texture is a bit different, but it holds together and tastes great.
Sushi "rice":Cauliflower
Some cashews (more if you want creamier)
White sushi vinegar
Some agave/honey
Raw tahini
Himalayan salt
I "shredded" the cauliflower with my food processor (S-blade) so that it became a finely ground mixture. Then I spiced it up, tasting it afterwards to see what it needed. It's a good idea not to make this too salty, if you are dipping in salty sauces.
Soy-free dipping sauce (not vegan or strictly raw though):Raw tahini (few heaping spoonfuls)
Thai Fish sauce, some spoonfuls (made of anchovy extract, salt & water, no additives/preservatives)
Water
Blend in a blender. I haven't tried it, but a strict vegan could replace the fish sauce with soy sauce.
Raw Tahini (new and improved!)
1 C unhulled, raw sesame seeds
1/3 C brazil nuts
Cold pressed vegetable oil
Raw & unfiltered apple cider vinegar
Raw, organic honey
Himalayan salt
Process nuts into a powder/butter. Add spices and then pour in oil until desired consistency. I usually make my tahini first, then take out some into a separate jar and add the fish sauce and water to make the dip. It helps clean the blender (gets the oil off the edges).
Remember to buy untoasted, raw & organic nori sheets! They are a bit chewier than their toasted deceased relatives, but it's pretty easy to get used to.
Then feel free to roll in all your favorite fillings. We made some with black lentil sprouts, julienned carrots and avocado. Then we had some fishier ones, with pangasius fillet slices (steamed and spiced with fresh dill, lemon juice, salt, pepper), alfalfa sprouts (home-grown), julienned zucchini and carrot. Of course you can add miso, wasabi or dip in soy sauce if you like. And trust me, after attempting to make sushi without a bamboo mat, you really do not want to go down that road.. they are pretty affordable and worth every penny. We bought ours from Hawaii, and paid like 2 dollars for it. I've seen them go for 3 euros in Finland.
Sorry for not posting for a while, our laptop was getting serviced and I just couldn't bring myself to post with my mini-acer. The screen is so tiny.. and so is my patience with it:)
4 comments:
Kauniit sushit! Itse käytän Tamari soijakastiketta, ja siinä ei pitäisi mitään jauhoja olla mukana.
Sushit ovat tuon kukkakaaliriisin kanssa tosi hyviä.Ekan kerran söin raakasushia vuosi sitten,kun olin raw food kurssilla,ja oli tosi hyvää.Avocado on myös tosi hyvää tuollaisissa.Sitten tein kotonakin,mutta ei niistä tullut läheskään niin kauniita kuin sinun!
Kiitos kommentista, Yaelian. Tamaria olen itsekin nähnyt vehnättömänä, ja USAssa sitä joskus ostankin kun se on niin edullista. Kun ei se ruokalusikallinen luomusoijakastiketta silloin tällöin varmaan kovin pahaa edes tekisi. Mutta kun Suomessa luomu ja gluteeniton soijakastike lähentelee jotain 20 euron litrahintaa, niin mieluummin keksin kokonaan uusia ja soijattomia vaihtoehtoja.
Itse tein aluksi sushit pelkällä marinoidulla kukkakaalimössöllä, eikä niistä tullut kovin häävejä (olivat ilmeisesti liian vetisiä). Sitten keksin jykevöittää riisiä cashew-pähkinöillä, ja nyt ne jopa tunnistaa sushi-rulliksi! Joka kerta niistä tulee nätimpiä, tekemällä siis oppii. Makuhan se pääasia on :)
Kiitoksia hyvästä blogista! Löysin sen muutama päivä sitten ja olen lueskellut reseptejä innolla. Erityisesti raa'at korvapuustit vaikuttavat lupaavilta.
Mutta asiaan. Olen itsekin keliaakikko ja käytän myös vehnästä tehtyjä soijakastikkeita. Esim. Clearspringin nama shou on hyvää.
Alla keliakialiiton suositus aiheesta.
Keliakialiiton asiantuntijaneuvosto on antanut vuonna 2005 suosituksen, jonka mukaan keliaakikot voivat käyttää soijakastiketta, vaikka yhtenä kastikkeen valmistusaineena on vehnä. Suositus perustuu siihen, että gluteeni pilkkoontuu vaarattomaksi soijakastikkeen valmistusprosessissa, eikä sitä ole enää valmiissa tuotteessa.
Soijakastike valmistetaan kaksivaiheisen fermentoinnin avulla, jolloin kastikeainekseen syntyy paljon entsyymejä, jotka hajottavat vehnän ja soijan proteiineja ja hiilihydraatteja moniksi pieniksi komponenteiksi. Soijakastikkeessa proteiinien hajoamistuotteet ovat aminohappoja, pieniä peptidejä ja ammoniakkia. Valmiissa soijakastikkeessa on hyvin vähän proteiinia, alle 0,1 %. Laskennallisesti soijakastikkeessa voisi tällöin olla 0,02 % vehnäproteiinia eli gluteeniksi laskettuna 15 mg 1 kg:ssa tuotetta. Laskelman perusteella soijakastike on gluteeniton elintarvike.
Ruotsissa tutkittiin vuonna 2000 markkinoilla olleiden 16 soijakastikkeen gluteenipitoisuudet. Kaikissa soijakastikkeissa gluteenipitoisuus jäi alle 20 mg/ 1 kg, mikä on huomattavasti alhaisempi kuin elintarvikeviranomaisten v 2005 käyttämä maksimiraja-arvo 200 mg/ 1 kg.
Markkinoilta löytyy myös täysin vehnättömiä soijakastikevaihtoehtoja, jotka voivat olla tarpeellisia hyvin herkille vehnäallergisille. Hapolla hajotetusta soijasta valmistettuja vehnättömiä kastikkeita ovat mm. tanskalaiset Soy-King-kastikkeet. Japanissa pääosin vehnätöntä, fermentoinnilla valmistettua soijakastiketta kutsutaan nimellä tamari. Tamaria voi löytyä itämaisiin tuotteisiin erikoistuneista liikkeistä.
http://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/asiantuntijaneuvoston_suositukset/soijakastikkeita_voi_kayttaa/
Kiitos Pirta kommentistasi ja oikaisusta soijakastikkeen gluteenipitoisuudesta! Oli ihan uutta tietoa minulle. Mukavaa että resepteistäni on iloa.
Post a Comment